Project At A Glance:
University of Vermont research professor, Stephanie Hurley, received a grant to create an outdoor learning laboratory in an effort to monitor bioretention performance under simulated climate change scenarios. With Lakeside Environmental Group, Watershed provided Hydrologic and Hydraulic modeling support and design guidance for the implementation of eight curb-side bioretention cells, on the University of Vermont campus.

Client: University of Vermont – Plant and Soil Science Department

Partners: Lakeside Environmental Group

Location: Burlington, VT

Description:
Watershed, with Lakeside Environmental Group, provided technical oversight and preparation of construction plans and details for an eight-cell outdoor bioretention research laboratory—designed to study green infrastructure and climate change relationships. Specifically, the purpose of the research project is to better understand the role of soil and vegetation in pollutant removal, as well as the potential impact of climate change on green infrastructure systems. There were several significant design constraints to this retrofits project, which the project team successfully addressed including limited space, research needs (automatic sampling), and the presence of existing utilities.